top of page
Foto van schrijverRowan Nijboer I Beleggingstrainer

Aandelen waarderen: dé manier waarop ik het doe

Aandelen waarderen is een erg belangrijk onderdeel van beleggen. Wanneer jij leert waarderen kun je een beter rendement behalen. Hoe dit werkt leg ik uit in dit artikel.


Aandelen waarderen

Beleggen is ontzettend simpel als je exact weet hoeveel een aandeel waard is. Je koopt als de beurskoers ruim onder de (intrinsieke) waarde ligt. Waarbij de intrinsieke waarde de ‘echte’ waarde is. De beurskoers is namelijk slechts de prijs van een aandeel en dat is wezenlijk anders dan de waarde van een aandeel.


Intrinsieke waarde

Alhoewel de beurskoers op korte termijn extreem grillig verloopt, zal op de lange termijn de beurskoers altijd naar de intrinsieke waarde toeschuiven. En als de beurskoers is gestegen tot de intrinsieke waarde verkoop je om op zoek te gaan naar een andere mogelijkheid.  Zo simpel is het. De uitdaging ligt natuurlijk in het bepalen van de intrinsieke waarde van een aandeel. In de podcast gebruikte ik tot nu toe voornamelijk de koers-winstverhouding als waarderingsmethode (formule: koers/winst per aandeel). De koers-winstverhouding is elegant door zijn eenvoud.

Waardering aandelen

De gemiddelde koers-winstverhouding op de lange termijn van alle bedrijven bedraagt circa 15. Vind je bijvoorbeeld een bedrijf waarvan je denkt dat de winst de komende jaren hard gaat stijgen, maar is de koers-winstverhouding van deze harde groeier slechts 15, dan is dit waarschijnlijk een koopje. Een beter dan gemiddeld bedrijf voor een gemiddelde koers-winstverhouding. Ik adviseer in mijn trainingen altijd om bij het gebruik van de koers-winstverhouding niet alleen naar de winst van het afgelopen jaar te kijken. Kijk in ieder geval vijf jaar terug. Belangrijk omdat de winst van het afgelopen jaar incidenteel extreem hoog kan zijn geweest door een goed economisch klimaat. Als we nu bijvoorbeeld Shell gaan waarderen op basis van de winst van 2019 lijkt Shell qua waardering ultra goedkoop. Dat is dan een typische ‘value trap’ want de winst van 2019 is niet meer representatief voor de huidige tijden met lage olieprijzen. De koers-winstverhouding heeft ook een hele belangrijke beperking. Het houdt namelijk geen rekening met de schulden van een bedrijf. Als je een aandeel koopt in een bedrijf met hoge schulden dan is dat een nadeel, want die schuld moet vroeg of laat afgelost worden. En dat geld kan bijvoorbeeld niet als dividend uitgekeerd worden. Een slimme belegger houdt daar in zijn waardering rekening mee. Een waarderingsmethode die schulden automatisch meeneemt is de Enterprise Value/EBIT. De Enterprise Value (ondernemingswaarde) bereken je als volgt: marktkapitalisatie + netto schulden. De EBIT is de operationele winst. Het lijkt nu allemaal misschien nog wat abstract. Om je te helpen laat ik op deze pagina in een analyse deze waarderingsmethode los op de twee grootste bierbrouwers ter wereld Heineken en AB Inbev.


Hier kan je zien dat op basis van de koers-winstverhouding AB Inbev een stuk lager gewaardeerd is dan Heineken. Echter doe je de vergelijking op Enterprise Value/EBIT niveau dan is het verschil in waardering tussen beide bierbrouwers een stuk kleiner. Dat komt door de hoge schuld van circa € 100 miljard die als een molensteen om AB Inbev hangt.

Over mij Maandelijks maak ik een deep dive analyse waarbij ik mij bezig houd met aandelen waarderen. Wil je een betere belegger worden en die ook ontvangen, kom dan bij de club en schrijf je hieronder in. De afgelopen 12 jaar behaalde ik door te beleggen in aandelen een gemiddeld rendement van 13,3% per jaar en versloeg hiermee de index.



Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page