top of page
Foto van schrijverRowan Nijboer I Beleggingstrainer

Waarom zakt de koers van ASML?

Alsof ze de ellende alvast op straat wilden gooien. Zo publiceerde ASML per ongeluk de cijfers een dag te vroeg. De koers daalde direct 15% en zo'n €50 mld aan waarde ging verloren.


Crash ASML

Uiteraard is dit niet de reden dat de koers crashte. De cijfers waren gewoon slecht. Dus het maakt niet uit wanneer je ze publiceert. Maar waren die cijfers echt zo slecht dat de koers zo implodeert?


Dat is altijd de hamvraag met beleggen. Hoeveel ellende zit er ingeprijsd? En het is ook maar hoe je ernaar kijkt. De afgelopen zes maanden daalde de koers met 21%. Wow, een serieuze correctie zou je denken.



Maar als je de termijn iets verlegt. En kijkt naar de afgelopen 12 maanden. Dan staat er nog steeds een winst van 20% op het scorebord.



Dus misschien was ASML wel gewoon overgewaardeerd door de gigantische stijging. En is het simpelweg nu wat betaalbaarder?


Waarom zakt de koers van ASML

Bij bedrijven die hard groeien maken de daadwerkelijke kwartaalcijfers niet zo heel veel uit. Althans daar reageren financiele markten meestal niet zo hard op. Wat vooral telt zijn de verwachtingen.


Zo is het orderboek een verwachting voor toekomstige omzet. Analisten verwachtten voor de tijd €5 mld aan nieuwe orders. Als dat in werkelijkheid maar de helft is dan is dat schrikken. Waar zijn al die miljarden ineens gebleven?



Als je naar de grafiek op kwartaalbasis kijkt, zie je een forse krimp. Maar als je naar de totale orderportefeuille kijkt, ziet het beeld er ineens heel anders uit:



Maar goed. Wat er nog eens bij kwam, is dat ASML de afgelopen kwartalen vertelde dat 2024 een tussenjaar zou zijn. En dat er volgend jaar weer flink gas gegeven gaat worden. De verwachting voor 2025 werd eerder op een omzet van €35 mld gezet door ASML. Dat is nu ook ineens een paar miljard minder. Dat doet toch echt pijn?


Analisten verwachtingen

Analisten voeren deze verlaagde verwachtingen vervolgens door in hun waarderingsmodellen. Daar rolt dan logischerwijs een lager koersdoel uit. En klanten die hier op varen verkopen als schaapjes de aandelen.


Fascinerend vind ik deze focus op de korte termijn. Want dat ASML hier en daar een paar miljard omzet kwijt is gaat het verschil niet maken. Overigens schommelt de omzet van jaar tot jaar behoorlijk (in miljarden):


2015: € 6.3 +8%

2016 : € 6.8 +8%

2017 : € 9.1 +34%

2018 : € 10.9 +20%

2019 : € 11.8 +8%

2020 : € 14.0 +19%

2021 : € 18.6 +33%

2022 : € 21.2 +14%

2023 : € 27.6 +30%

2024e : € 27.7 +0%

2025e : € 30-35 +8% tot 26%


Ondanks het monopolie is het bedrijf wel gewoon cyclisch. Klanten als TSMC, Samsung en Intel kunnen bij wat tegenwind hun orders eenvoudig uitstellen. En als een machine honderden miljoenen kost dan tikt dit snel aan bij ASML.


TSMC en ASML

Maar kunnen de klanten op de lange termijn zonder deze machines? Dan moet je kijken naar de eindconsument. De vraag is dan of Henk en Ingrid minder rekencapaciteit gebruiken?


Dus zou Ingrid eerder teruggaan naar een Nokia of zou ze eerder kiezen voor een Iphone met AI?


Zou Henk op zijn werk eerder de typemachine weer gebruiken of toch programmeren met hulp van AI?


Beetje flauw dit. Maar soms is beleggen zo simpel. Als je simpelweg je horizon op 2030 zet in plaats van 2025 dan maakt dit korte termijn gooi en smijtwerk weinig uit.


Toekomst ASML

Het lijkt me namelijk een no-brainer dat we juist meer gebruik gaan maken van geavanceerde chips. En daar is ASML koning in. Daar is geen concurrentie.


Ook als je uitzoomt neemt de productie van chips de afgelopen 50 jaar fors toe. Maar wel in golven. Die golf is bij ASML nu wat langer negatief dan eerder verwacht. So what? Deze golf gaat echt niet bepalen of ASML in 2030 een goede belegging is gebleken.


TSMC Taiwan en China

En ik durf hem wel aan. Een mogelijk veel extremere golf voor ASML is dat China Taiwan zou binnenvallen. In Taiwan worden 90% van de meest geavanceerde chips gemaakt. Stel dat dit chipmekka op slot gaat. De grootste klant van ASML dat mogelijk in de toekomst 50% van de omzet van ASML doet kan niet meer bestellen. Grote schokgolven zullen er door de wereldeconomie gaan.


Laten we hopen dat het niet gebeurt want het zou extreme ellende op alle fronten opleveren. Maar ASML zal overleven. Simpelweg omdat Henk en Ingrid de nieuwste chips willen. En dat kan alleen met de chipprinters van ASML.


Het wrange is dat ASML zelfs een omzet boost kan krijgen. Omdat TSMC of andere klanten als de wiedeweerga chipfabrieken in de VS en Europa zullen openen.


Dus op de korte termijn zijn ze cyclisch. Maar als je monopolist bent en blijft zul je vroeg of laat zegevieren.


Beleggersbrief

Meer weten over ASML en interessante aandelen? Abonneer hier gratis op mijn brief om deze om de week lezen.

Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page